Πείνα του νου ή βιολογική πείνα;
21/07/2016Τα μελομακάρονα της κ. Κατερίνας
12/12/2016Η ημερησία κατανάλωση κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένων υδατανθράκων, κορεσμένων λιπαρών, αλκοόλ και αναψυκτικών καθώς και οι συστηματικές ισοθερμιδικές δίαιτες μπορούν να βλάψουν την υγεία μας. Συμφώνα με πληθώρα ερευνών η υπερκατανάλωση των παραπάνω τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, καρδιοαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη και αρθρίτιδες. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν τα εντάσσουμε στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο μας αλλά ότι πολύ απλά τα καταναλώνουμε μια με δύο φορές την εβδομάδα σε μικρές ποσότητες.
Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να συμβάλει στην θωράκιση του οργανισμού και κατά προέκταση να βελτιώσει και την ψυχική μας διάθεση. Οι βιταμίνες που κρύβονται στα φρούτα, τα λαχανικά, στους ανεπεξέργαστους υδατάνθρακες ,τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, η τσιπούρα και το ελαιόλαδο μπορούν να ενισχύσουν την υγεία μας. Η συμβουλή μου είναι, για να πετύχετε τον παραπάνω στόχο, να επιδιώκετε ημερησίως να εντάσσετε στο διαιτολόγιο σας μια μικρή ποσότητα από τις παραπάνω τροφές.
Ένα ισορροπημένο γεύμα εμπεριέχει πρωτεΐνες όσο είναι το μέγεθος της (κοτόπουλο, σολομό άπαχο κρέας), υδατάνθρακες, ένα με δύο φλιτζάνια (πατάτα ρύζι , πλιγούρι, καλαμπόκι), λιπαρά(ένα με δύο κουταλιές ελαιόλαδο) σε συνδυασμό με ένα μπολ από λαχανικά εποχής.
Η διατροφή είναι προσωπική υπόθεση, όλοι μας έχουμε μεγαλώσει με συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί η ισορροπημένη διατροφή να σχετίζεται με τις παραπάνω οδηγίες αλλά η επιτυχία κρύβεται στην διαμόρφωση των παραπάνω οδηγιών σύμφωνα με τα δικά μας διατροφικά πρότυπα. Συχνά παρατηρείτε από ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να υιοθετούν σε σύντομο χρονικό διάστημα τις οδηγίες τις υγιεινής διατροφής σε υπερβολικό βαθμό με αποτέλεσμα να επιστρέφουν ξανά στις παλιές του συνήθειες. Η λύση κρύβεται κάπου στη μέση, προσπαθήστε να εντάξετε σταδιακά την ισορροπημένη διατροφή γιατί πολλές φορές η υπερβολή έχει αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα.
ΠΡΩΙΝΟ ΓΕΥΜΑ
Ένα μικρό πιάτο με φρούτο εποχής όπως 15 με 20 ρόγες σταφύλι
Ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
Μια κουταλιά μαύρες σταφίδες
Δύο κουταλιές αμύγδαλά και καρύδια
Μια κουταλιά δημητριακά ολικής άλεσης
ΠΡΟΓΕΥΜΑ
Δύο αποξηραμένα σύκα
Δύο κριτσίνια πολύσπορα
ΚΥΡΙΩΣ ΓΕΥΜΑ
Ένα βαθύ πιάτο λαχανικά εποχής όπως αγγοροντομάτα
Δύο κουταλιές αγνό παρθένο ελαιόλαδο
Σολομό στην λαδόκολλα (δείτε συνταγή)
Μια φέτα ψωμί πολύσπορο
ΑΠΟΓΕΥΜΑ
Μια φρουτοσαλάτα (δύο φρούτα, μισό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, ένα κουταλάκι μέλι
ΒΡΑΔΙΝΟ ΓΕΥΜΑ
Σαλάτα με τόνο και ζυμαρικά ολικής αλέσεως