Τα οφέλη του σπαραγγιού
20/07/2016
Διατροφικά μυστικά για το Προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο
21/07/2016
Τα οφέλη του σπαραγγιού
20/07/2016
Διατροφικά μυστικά για το Προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο
21/07/2016
Προβολή Όλων

Το σταφύλι και οι θεραπευτικές του ιδιότητες

Το σταφύλι αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα όχι μόνο για την γεύση του αλλά και για τις αμέτρητες θεραπευτικές του ιδιότητες. Η σύσταση του αποδίδει λίγες θερμίδες, συγκεκριμένα τα 100γρ περιέχουν 69 kcal και είναι πλούσια πηγή μετάλλων όπως ο χαλκός, ο σίδηρος το ασβέστιο και το μαγγάνιο. Αποτελούν επίσης καλή πηγή βιταμίνης C, βιταμίνη Α, βιταμίνη Κ, καροτένια, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η πυριδοξίνη, ριβοφλαβίνη και θειαμίνη και τέλος περιέχουν υψηλή συγκέντρωση ηλεκτρολυτών όπως το κάλιο.

Χαρακτηριστικό των σταφυλιών είναι το χρώμα όπου ανάλογα με την απόχρωση του μπορεί κανείς να διακρίνει την ποικιλία του. Επίσης το χρώμα αποκαλύπτει την παρουσία πολύ-φαινολικών ουσιών, ενώσεις με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση. Συγκεκριμένα το κόκκινο ή μοβ χρώμα είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, ενώ το λευκά ή πράσινο χρώμα σε τανίνες.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για ένα φρούτο πλούσια σε ρεσβερατρόλη, μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που έχει προστατευτικό ρόλο κατά των καρκίνου του παχέος εντέρου και του προστάτη, της στεφανιαίας νόσου και του Αλτσχάιμερ. Επίσης η ρεσβερατρόλη μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η ισχυρή παρουσία ανθοκυανύνων είναι μια άλλη κατηγορία των πολυφαινολικών που βρίσκονται σε αφθονία στα κόκκινα σταφύλια. Έχουν αντί-αλλεργικές, αντί-φλεγμονώδης, αντί-μικροβιακές καθώς και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Τέλος το σταφύλι αποτελεί πλούσια πηγή φυτικών ινών που συντελούν στη καλή λειτουργία του εντέρου και μπορεί να βοηθήσει σε καταστάσεις δυσπεψίας, δυσκοιλιότητας

Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι το σταφύλι είναι ένα τρόφιμο με πολύτιμα για τον οργανισμό οργανοληπτικά συστατικά. Παρόλα αυτά υπάρχει η εσφαλμένη εντύπωση ότι “παχαίνει”. Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι ότι η περιεκτικότητά του σε σάκχαρα δεν διαφέρει σημαντικά από αυτή των υπόλοιπων φρούτων, αυτό που παχαίνει είναι η ποσότητα …

Verified by MonsterInsights