questions
F.A.Q.
21/07/2016
50 +
Αρχές διατροφής για την ηλικία 50+
02/10/2018
Προβολή Όλων

Τα μελομακάρονα της κ. Κατερίνας

melomakarona

Τα μελομακάρονα είναι το αγαπημένο μου γλυκό τα Χριστούγεννα. Συνδυάζει εορταστικά αρώματα, εκπληκτική γεύση και λίγες θερμίδες σε σύγκριση με άλλα γλυκά. Την συγκεκριμένη συνταγή την έχω εδώ και δύο χρόνια, κάθε χρόνο έλεγα θα την δοκιμάσω αλλά η σκέψη ότι είναι διαίτης με αποθάρρυνε. Φέτος με αφορμή το site μου dietforyou σκέφτηκα να κάνω μια απόπειρα και τελικά το αποτέλεσμα ήταν περισσότερο ενθαρρυντικό από όσο υπολόγιζα. Το μοναδικό μου λάθος ήταν ότι δεν τα άφησα πολύ ώρα στο σιρόπι… Του χρόνου θα δοκιμάσω την συνταγή με αλεύρι Ζέας και θα τα μελώσω όσο περισσότερο γίνεται.

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ:

  • 1 κούπα λάδι
  • 1 κούπα χυμό πορτοκάλι
  • 2/3 κούπα καστανή ζάχαρη
  • 4 κούπες αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 2/3 κούπα αλεύρι σίτου
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλεσμένο λιναρόσπορο
  • 6 κουταλάκια του γλυκού baking -powder
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο σε σκόνη
  • Ξύσμα από δύο πορτοκάλια
  • 2 βανίλιες

Κοσκινίζουμε το αλεύρι ολικής, σίτου, τον λιναρόσπορο και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ. Βάζουμε το λάδι, το χυμό πορτοκάλι, την ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε με το σύρμα, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας.

Tips:

• Δεν παιδεύουμε το μείγμα πολύ.
• Η ζύμη να είναι λαδερή και απαλή.
Παίρνουμε ζύμη σε μέγεθος δυο καρυδιών και πλάθoυμε τα μελομακάρονα. Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνες. Ψήνουμε για περίπου 25’ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180º C αέρα, να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

 

ΣΙΡΟΠΙ:

  • 2 κούπες νερό
  • 2 κούπες καστανή ζάχαρη
  • 1 κούπα μέλι
  • 2 φλούδες πορτοκάλι
  • 2 ξύλα κανέλας
  • Χυμό από ένα λεμόνι

Το βάζουμε όλα στην κατσαρόλα, εκτός από τον χυμό λεμονιού και τα βράζουμε για 10΄, απομακρύνουμε την κατσαρόλα από την ζεστή εστία και ρίχνουμε το χυμό λεμόνι. Αφού κρυώσουν τα μελομακάρονα τα βάζουμε σε ζεστό σιρόπι, τα αφήνουμε ένα 12ωρο ή παραπάνω (ανάλογα με τα γούστα) τέλος πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.

Χρόνια πολλά με υγεία και αγάπη!